Suomifutis: PS Kemi -ennakko 2018

Viime kausi

Kemi on säilyttänyt sarjapaikkansa kahdella peräkkäisellä kaudella verrattain täpärästi, kolmen pisteen erolla karsintoihin joutuneeseen joukkueeseen. Alkukaudella 2016 se sai vieläpä kolme ”kabinettipistettä” SJK:n peluutettua sarja-avauksessa pelipassittomia pelaajia.

Viime huhtikuussa Kemi näytti epäilijöille pitkää nenää ja kukisti SJK:n sarjan toisella kierroksella jo kentän puolella 3-1. Seuraavaksi se ajautui kuitenkin neljän ottelun tappioputkeen ja sijoitus asemoitui sarjan häntäpäähän. Toukokuun lopun ja juhannuksen välillä peli alkoi taas rullata ja Kemi voitti neljä ottelua kuudesta. Täysi pistepotti tarttui kotimatkalle niin Interin, Ilveksen kuin HIFK:nkin vieraana.

Parhaimmillaan Kemi käväisi kesäkuun lopussa sarjassa vielä neljäntenä, mutta sitten alkoi laskusuhdanne. Elokuun alun jälkeen Kemi voitti enää kaksi ottelua (Lahti ja RoPS vieraissa). Viimeiset kahdeksan kierrosta tuottivat vain kaksi sarjapistettä, mutta alkukauden aikana haalitut pisteet riittivät sarjapaikan säilyttämiseen.

Erityisiä vaikeuksia Kemillä oli puolustuspäässä, sillä vain sarjajumbo JJK päästi sitä enemmän maaleja. Kemi haali myös yhdessä SJK:n kanssa eniten keltaisia kortteja sarjassa. Kemi keräsi koti- ja vieraspeleistään tasan yhtä paljon pisteitä, 16 kummissakin.

Kemiläisten tahtipuikkoa heilutti alkukauden aikana slovenialainen Filip Valencic, joka teki 17 ottelussa kahdeksan maalia ja alusti neljä osumaa. Kemi kuitenkin myi Valencicin heinäkuussa mestarijoukkue HJK:hon. Meno jatkui Helsingissäkin hurjana, sillä Valencic voitti sarjan syöttötilaston, sijoittui maalipörssissä toiseksi ja hänet valittiin Veikkausliigan vuoden pelaajaksi.

Kemiinkin tuli silti yksi palkintogaalan pysteistä, sillä kahdeksan maalia tehnyt Rasmus Karjalainen valittiin Veikkausliigan vuoden tulokkaaksi. Karjalainenkin vaihtoi kuitenkin Valencicin tavoin jo maisemaa.

Valmennus

46-vuotias Jari Åhman aloittaa Kemin päävalmentajana neljännen peräkkäisen kautensa. Jo sitä ennen hän toimi kahden kauden ajan seuran kakkosvalmentajana, kun Kemi raivasi tiensä Kakkosesta Ykköseen.

Åhmanin debyyttikausi vastuuluotsina oli suuri menestys, sillä Kemi vietti Ykkösessä vain yhden kauden ja nousi samantien Veikkausliigaan kaudeksi 2016. Menestyksinä voi pitää myös kahta edelliskautta, sillä kestosuosikkina putoajaksi pidetylle Kemille pääsarjassa jatkaminenkin on voitto.

Åhmanin suurimpina ansioina voi pitää onnistunutta joukkueen henkistä virittämistä. Rajallisilla resursseilla operoiva Kemi on ylisuorittanut kahdella perättäisellä alkukaudella, eikä yhdeksättä sijaa enempää oikein voikaan vaatia.

Pikkuseuraksi Kemi on myös onnistunut suhteellisen hyvin rekrytoinneissaan. Paha vain, että Kemi on joutunut luopumaan kesken kauden avainmiehistään kahdella peräkkäisellä veikkausliigakaudella (2016 Billy Ions ja 2017 Filip Valencic).

Arvio

Sija: 12

PS Kemi lähtee jälleen kerran kauteen suurimpana putoajakandidaattina, mutta siihen on seurassa jo totuttu.

– Putoamistaisteluun meitä veikattiin jo Ykkösen kaudella, päävalmentaja Jari Åhman muistuttaa SuomiFutikselle.

Hyvä alkukausi on pelastanut paljon kahtena edellisenä vuotena, mutta nyt ennusmerkit ovat heikommat, sillä kehnosti mennyt Suomen Cupin lohkovaihe ei lupaa hyvää.

Kemi on kohdannut cupissa ja valmistavissa otteluissa paljon alempien sarjatasojen joukkueita, ja verkot ovat heiluneet. Kymmenessä ottelussa se on jäänyt itse maaleitta vain kerran, mutta toisaalta nollapelejäkin se on pelannut vain yhden.

Vaihtuvuus Kemissä on ollut tarpeettomankin suuri. Lähtijöiden listalta löytyy viime kauden läpimurtopelaaja Rasmus Karjalaisen lisäksi muun muassa koko puolustuslinja.

Tulopuolella on enimmäkseen kysymysmerkkejä. Kosta Manev on hyvä vahvistus Interistä ja aivan kauden kynnyksellä sopimuksen tehnyt Juho Mäkelä tuo mukanaan läjäpäin kokemusta, mutta muilla vahvistuksilla pääsarjahistoriaa on erittäin rajallisesti. Åhmanilla on kuitenkin pelaajaryhmäänsä suuri luotto. Tavoitteeksi valmentaja ilmoittaa sijoittumisen kuuden parhaan joukkoon, mutta minimitavoite on parantaa viime kauden kymmenennestä sijasta.

– Meillä on nyt taitavampi pelajaaryhmä kuin kertaakaan aikaisemmin minun aikanani. Totta kai joukkueen yhteenhitsautuminen ja uusien pelaajien sisäänajo vie aikaa, mutta ainakin joukkueena tekeminen on ollut parempaa kuin aiemmilla kausilla, Åhman arvioi PS Kemin vahvuuksia.

Kemin rasitteena on sekin, että kotistadion Sauvosaaren pelialusta ei ole keväisin veikkausliigakelpoinen, vaan Kemi pelaa tälläkin kaudella leijonanosan (yhteensä viisi) peleistään evakossa Oulussa ja Rovaniemellä. Kevääksi 2019 Sauvosaari saanee lämmitettävän tekonurmialustan, jolloin Kemi saa pelata kauden kaikki kotipelinsä oikeasti kotona, mutta kysymys kuuluukin, millä sarjatasolla.

Paperilla Kemi on tälläkin kaudella suurin putoajaehdokas, mutta mikäli Åhman saa joukkueen jälleen puhaltamaan yhteen hiileen, voivat ”Kingit” sinnitellä jälleen kuiville. Siitä olisi kyllä apua, jos joku tulokkaista osoittautuisi ”uudeksi Valenciciksi tai Karjalaiseksi”.

Kemi on satsannut talven aikana palautumiseen ja yhteishenkeen ottamalla kylmiä suihkuja treenien jälkeen Perämeren avannossa. Kausi näyttää, kuinka paljon muut veikkausliigaseurat antavat Kemille kylmiä suihkuja. Ennusmerkit eivät ole hyvät.

You may also like...

Translate »