Sonata Arctica teki PS Kemille kannatusbiisin

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava PS Kemi on saanut uuden kannatuslaulunsa tekijöiksi kulmakunnan vahvimmat osaajat.

Ei oo muutako -kappale on maailmankuulun Sonata Arctica -yhtyeen tuotantoa. Laulun säveltäjä, yhtyeen laulaja Tony Kakko kertoo, että laulu on varsin kansainvälinen.

–Sitä hiottiin ja äänitettiin bändimme viime vuoden Pohjois-Amerikan ja alkuvuoden Euroopan kiertueella. Siksi levyn kansiteksteissäkin lukee, että se on levytetty kaikkialla maailmassa.

Kansainvälisyydestä huolimatta biisi on täysin suomenkielinen ja siinä on mukana myös kaikuja kemiläisestä jalkapallohistoriasta. Kakko on ottanut sanoitukseen mukaan 1980-luvulla KePS:n mestaruussarjavuosina 1980-luvulla Sauvosaaressa soineesta Valkoinen ja punainen -laulusta tutun lauseen Perämereltä tuulee taas.

Näin kappaleessa yhdistyy menneisyys ja tulevaisuus, nostihan PS Kemi kemiläisen jalkapalloilun takaisin pääsarjatasolle 26 vuoden jälkeen syksyllä 2015. Lisäksi on totta, että Sauvosaaressa tuulee (melkein) aina.

Lause kuvastaa myös Sauvosaaren uudistettua jalkapalloareenaa vierasjoukkueille vaikeana paikkana.

Ei oo muutako on puolestaan PS Kemin faniryhmä Kemton Royalsin kehittelemä iskulause. Kappaleen kertosäe menee kokonaisuudessaan näin: Perämereltä tuulee taas / Kädet yhteen koska / Ei oo muuta ku PS Kemi.

PS Kemin viime vuosien huikea nousuhistoria kahdessa vuodessa kakkosesta liigaan on myös sisällytetty sanoitukseen. Ykkössäkeistössä lauletaan muun muassa näin: Ei raha vaan rakkaus / tiimi on oma / Kemton Royals laskee näin / Kakkonen, Ykkönen, Veikkausliiga.

Kakkossäkeistössä on puolestaan pientä piruilua vastustajille: Sauvosaaren takakentän taika ei raukea / pääkatsomo huutaa hei, rantakatsomo huutaa hei hei / kun duunari painuu pelist´ yövuoroon / Hyvää kotimatkaa, terveisiä etelään / ja kiitos kolmesta pisteestä.

Kakon mukaan biisin ajatus on olla henkeä nostattava, kuten kannatusbiisin pitää ollakin.

–Siinä on myös hyvää karmaa, sillä sehän soi tämän kauden ensimmäisessä kotimatsissa Karihaarassa saatellen SJK:n paluumatkalle ilman pisteen pistettä, Kakko naurahtaa.

Biisin perusmelodian Kakko kaivoi omista varastoistaan.

–Se ei vain ole tuntunut sellaiselta, joka sopisi Sonata Arcticalle, Kakko perustelee.

Kappale soi PS Kemin kotimatseissa, joissa sitä myydään myös cd-sinkkuna. Levyllä laulu on kolmena versiona. Normaaliversion lisäksi mukana on instrumentaalina sekä vain taustalaululla varustettuna.

Taustalaulajina ovat Marja Hakala ja Kimi Klemettinen , jonka GreatSounds -studiolla Kemissä taustalaulut on nauhoitettu.

Singlen on masteroinut yhtyeen basisti Pasi Kauppinen omistamallaan Studio 57:ssa. Kansikuvan on ottanut PS Kemin hovikuvaaja Teemu Kvis t ja singlen ulkoasusta on vastannut Studio 57:n Timo Kauppinen . Kappale on taltioitu Sonata Arctican levy-yhtiö Nuclear Blastin ja Sony/ATV:n ystävällisellä luvalla.

Tony Kakon mukaan kappaleen tekemisen pontimena on hyväntekeväisyys oman veikkausliigaseuran eteen ja tarkoituksena on kerätä aina tarpeellisia euroja seuran kassaan.

Sonata Arctican ja PS Kemin yhteistyökuvioon lukeutuu sekin, että seuran kolumbialaispuolustaja Julian Guevaran pelipaidan rintamuksessa komeilee Sonata Arctican logo.

–Myös bändin logolla varustettuja fanipaitoja on tulossa, Kakko tietää.

Kakko tunnetaan futismiehenä, joka käy katsomassa PS Kemin kotimatsit aina kun töiltään eli bändikiireiltään kerkeää.

–Käytännössä aika harvoin, koska olemme paljon tien päällä. Mutta hengessä olen aina mukana ja pelejä voi katsoa netinkin kautta. Ja kyllä meidän bändissä muutkin seuraa futista, en vain minä, Kakko muistuttaa.

Juhani Hiltunen / Lapin Kansa

You may also like...

Translate »