PS Kemi Kings kausiennakko 2022

2000-luvun merkittävin kemiläisseura Palloseura Kemi Kings on tehnyt paluun! Melko tarkalleen kolme vuotta kestänyt tauko kilpailutoiminnassa PS Kemin nimellä on ohi. Tulevana kesänä aidot ja alkuperäiset Kuninkaat nähdään jälleen viheriöllä edustamassa Kemiä ja kemiläisiä kuningaslajin ystäviä. Tutut ja turvalliset punapaidat sillä kaikkein kauneimmalla näyttämöllä, Sauvosaaren silkinpehmeällä takakentällä. Taas lippulaivan purjeet kohoaa…

Paikallisten toimijoiden lisäksi seura saa vetoapua Brittein saarilta. Englannissa toimiva jalkapalloakatemia RIASA eli Richmond International Academic and Soccer Academy on toiminut jo kymmenen vuotta yhteistyössä PS Kemin kanssa vaihtelevalla aktiivisuudella. Pelinavaus tapahtui kaudella 2012, kun RIASA lähetti kaksi amerikkalaispelaajaa, Joey Spivackin ja Christian Eisselen, Kemiin. Terrierimäinen Spivack ja seuralegendan statuksen saavuttanut Eissele onnistuivat Kakkosessa ja potkaisivat käyntiin pitkän ja hedelmällisen yhteistyön. Nyt tämä yhteistyö jalostuu entistäkin pidemmälle, kun RIASA:n johtaja Mark Ellis on ostanut merkittävän osuuden PS Kemin taustayhtiö IASA Europe Oy:stä.

Tällä kaudella pelaajisto koostuu enimmäkseen nuorista ja lupaavista ulkomaalaispelaajista, mutta tulevaisuudessa joukkue halutaan rakentaa nimenomaan kemiläisiä pelaajia hyödyntäen. Tämä toki edellyttää myös paikallisten pelaajien halua edustaa PS Kemiä ja edistää kemiläistä jalkapalloilua. Kuten aiemminkin, PS Kemi haluaa olla koko kaupungin oma seura.

Talvikauden kertaus

Pitkän valmistelun vaatinut seuran urheilutoiminnan uudelleenkäynnistys ja RIASA-yhteistyön aloittaminen jättivät PS Kemin harjoituskauden 2022 verrattain lyhyeksi. Harjoitukset saatiin käyntiin maaliskuun alussa ja joukkuetta on kasattu hiljalleen. Muutama kappale harjoitusotteluitakin on jo ehditty pelaamaan, kun huhtikuun alkupuolella testimiehistä kootulla joukkueella kaatui OTP ja Rollon Pojat. Pari viikkoa ennen kauden alkua otettiin tuntumaa paikalliskamppailuihin, kun KemPa kukistui Haaparannalla ja KePS Jungossa. Alla on siis neljän voitetun harjoituspelin putki maalierolla 16–1.

OTP – PS Kemi 0–2 (Davis, Souza)
RoPo – PS Kemi 1–3 (Ajiye 2, Souza)
PS Kemi – KemPa 9–0 (Ajiye 6, Souza 2, 1 Olufemi)
PS Kemi – KePS 2–0 (Ajiye 2)

Yleiskatsaus lohkoon ja spekulaatio sijoituksesta

Kymmenen joukkueen lohkossa on viisi joukkuetta Lapista ja viisi Oulusta sekä Oulun lähiseuduilta. Tasoltaan pohjoisen Kolmonen voi olla kovin pitkään aikaan, sillä mukana ei ennakkotietojen pitäessä kutinsa ole yhtään heittopussia. Vielä harvinaisempaa on se, että mukana on kolme tai jopa neljä tosissaan sarjanousua tavoittelevaa joukkuetta. Aiempina vuosina on nousutaistelu totuttu näkemään lähinnä kahden kauppana, mutta tällä kaudella kilpailu on äärimmäisen kovaa. Lohkon voittohan ei edes takaa nousua Kakkoseen, vaan sen jälkeen edessä on vielä karsinnat, joita ei tosin viime vuonna pohjoisessa tarvittu nousuhalukkaiden ollessa vähissä.

Kaksi suurinta ennakkosuosikkia lienevät OPS ja TP-47. Oulun Palloseura näytti jo marssivan lohkovoittoon ja sen myötä nousuun viime kaudella, mutta Juntusen suojatit hyytyivät ratkaisevasti kalkkiviivoilla, ja Kajaanin Haka nappasi kärkipaikan itselleen. Rajusti kauteen satsanneet torniolaiset imuroivat puoli joukkueellista kemiläisiä vahvistuksia ja heitä komentamaan kemiläisvalmentaja Janne Oksalan. Naapuripitäjässä on siis tuttu menestysresepti kaivettu esiin, mutta nähtäväksi jää kuinka pitkälle se riittää tällä kerralla.

Lohkon todellinen jokerikortti on Ponkilan Pantterit. Muhokselta ponnistava PonPa koostuu OLS:n ja muiden Oulun seurojen entisistä juniorilupauksista, ja nuorelta pelaajistolta löytyy vankkaa kokemusta ylemmiltä sarjatasoilta. Materiaalin puolesta kaksi ylivoimaista sarjanousua kahteen kauteen takonut joukkue on lohkon ehdotonta kärkeä, kenties jopa paperilla paras. Suurena kysymysmerkkinä on kuitenkin nousuhalukkuus. Myös se kuuluisa pään kestävyys on jättänyt reilusti parantamisen varaa ns. isoissa otteluissa, joita harvakseltaan on kahden edellisen kauden aikana Panttereille siunaantunut.

Sarjan tyvipäästä kauden päättyessä löytyvät luultavasti ainakin nuorilla pelaajistoilla operoivat FC Raahe ja Tervarit-j, joka myös nimellä Hercules U20 tunnetaan. Sarjanousija KePS:n sesonki voi myös olla vaikea, mutta sarjapaikan luulisi säilyvän.

Lyhyellä valmistautumisella sarjaan lähtevä PS Kemi on vielä arvoituksellinen joukkue, mutta materiaalin hitsautuessa yhteen toivotulla tavalla on sijoitus taulukon kärkipäässä. Materiaalin taso riittää ehdottomasti nousukamppailuun.

Vastustajat

OPS, HauPa, TP-47, RoPo, Roi Utd, FC Raahe, Tervarit-j, PonPa, KePS

Oulun Palloseura: Miika Juntusen projekti teki paluun pelikentille viime kaudella ja tavoitteet paalutettiin Taikalanteelle ominaiseen tyyliin heti kerralla kuntoon; satavuotiskaudelle 2025 joko Ykköseen tai Veikkausliigaan. Pääsarjaan tulee kiire, kun nousu jäi viime kaudella haaveeksi hyvin sujuneesta kesästä huolimatta. Perinteitä kunnioittaen harjoituskausi täysin tutkan alla, mutta sarjakauden kynnyksellä OPS-hallin uumenista ulkokentille laukkasi laadukas nippu pelaajia. Yksi nousijakandidaateista, vahvistunee tuttuun tapaan kauden aikana uusilla pelaajahankinnoilla. Viime kaudella sarjassa toinen.

Haukiputaan Pallo: Puttaan juniorimylly jauhaa tasaista laatua edustusjoukkueeseen ja hieman myös Oulun porukoille Kakkoseen. Varastaa varmasti pisteitä kärkiporukoilta etenkin kotipeleissä, mutta tuskin haastaa tosissaan sarjanoususta. Takuuvarma maalipyssy Toni Tuominen taistelee maalikuninkuudesta ja keskikentän rakkikoira Miikka Paldan näkee keltaista muuallakin kuin peliasuissa. Valmennuksesta vastaa kemiläinen legenda Erkki ”Emppu” Paananen. Viime kaudella kolmas.

TP-47: Torniossa iskettiin hanakasti kiinni Kemi Cityn jäämistöön ja kiinnitettiin pikatahtia neljä pelaajaa. Miltei kaikki muutkin hankinnat tehtiin Kemistä ja kaupan päälle valmentajaksi Janne Oksala. Tasokkaan ja tasalaatuisen joukkueen ainoa tavoite on nousu, ja vakuuttava talvikausi antaa odottaa kärkipään sijoitusta. Suurin haaste joukkueelle löytyy peilistä. Kestääkö Oksalan kemiläiskaarti ennakkosuosikin paineet, jos sarja ei alakaan hyvillä tuloksilla? Viime kaudella neljäs.

Rollon Pojat: Kotonaan pirullisen kova nippu kokeneita kehäkettuja. Vieraskentillä totuttu näkemään huomattavasti heikompia otteita, jopa suoranaisia romahduksia. Keskikastin sijoitus näyttää varmalta ja kauden suurin jännitys piilee paikallisväännöissä Rovaniemi Unitedia vastaan. Sekasortoisen RoPS:n taakseen jättänyt hyökkääjäduo Sampo Ala & Jarkko Luiro muodostavat ehkä jopa sarjan parhaan kärkiparin. Viime kaudella viides.

Rovaniemi United: FC Muurolan perinteitä jatkava Roi United on tottunut jäämään niukasti toiseksi Rollon Pojille. Sinnikäs työ on kuitenkin vienyt joukkuetta eteenpäin ja voimasuhteet voivat vaihtua nopeastikin. Sodankylän Pallosta tuttu brassi Allan tuo mielenkiintoa tasaiseen joukkoon ja pelaajavalmentaja Joonas Hakala tietää miten Kolmosessa tehdään maaleja. Ei taistele noususta, mutta putoaminenkaan tuskin uhkaa. Viime kaudella kuudes.

FC Raahe: AS Moonin paikalle Raahen jalkapallon lippulaivaksi noussut porukka palautti Kolmosen pelit kaupunkiin viime kaudella. Sarjapaikka säilyi vaivatta, mutta mitään parempaa ei ollut tarjolla. Kolmosen kuin omat taskunsa tunteva kemiläinen Nico Mäki on joukkueelle kova vahvistus. Tuleva kausi voi olla raskas lohkon yleisen tason kivutessa ylöspäin. Putoamisriski on todellinen Raahessa. Viime kaudella seitsemäs.

Tervarit-juniorit: Myös nimellä Hercules U20 tunnettu joukkue koostuu Herkun juniorimyllyn nuorista lupauksista. Debyyttikausi Kolmosessa viime vuonna oli vaikea, mutta varmasti opettavainen. Hävisi peräti kahdesti sarjajumbo Oulunsalon Pallolle. Akatemiajoukkueelle pysyvää on vain muutos, joten haastava kesä on jälleen edessä. Taistelee sarjapaikasta. Viime kaudella kahdeksas.

Ponkilan Pantterit: Muhoksen Ponkilaan tiensä löytänyt nippu entisiä oululaisjunioreita pani ranttaliksi pantteripaidassa ja kipusi kahdessa kaudessa kaksi sarjaporrasta. Kovat puheet, kuten pitää ollakin, mutta nyt on ensimmäistä kertaa tarjolla todellinen tasonmittaus. Alemmat sarjatasot on pelailtu leikitellen läpi. Kärkipäässä, mutta todellinen motivaatio selviää kauden myötä. Kemiläisväriä joukkueen maalinsuulle tuo KePS-kasvatti Darius Kangnissoukpe. Viime kaudella ensimmäinen Nelosessa.

Kemin Palloseura: Kabinetin kautta Neloseen livahtanut KePS ponnisti samoilla vauhdeilla suoraan Kolmoseen sijoittumalla komeasti toiseksi viime sesongilla. Pitkä lista kemiläisiä pelaajia nuoresta vanhaan, mutta joukkueen todellinen taso on täysi arvoitus. Viime kauden isoimmat voitot takasivat Kemi Cityn farmiavut, täksi kaudeksi KCFC:n raunioilta joukkueeseen kiinnitettiin mm. Topi Nisula ja Monacon Maradona Eemil Koskela. Viime kaudella toinen Nelosessa.

Joukkue

Maalivahdit
Mihail Ponomarenko (23, Venäjä, Arsenal-2 Tula)
Venäjän ykkösdivaristakin kokemusta omaava nuori maalivahti on takuulla sarjan parhaimmistoa roolissaan. Pitkänhuiskealla venäläisellä riittää lahjakkuutta Kolmosta ylemmillekin tasoille.

Ethan Krabbendam (23, USA, RIASA)
Yksi joukkueen RIASA-taustaisista pelaajista. Haastaa Ponomarenkon paikasta maalinsuulla. Epäilyksettä sarjan paras torjujakaksikko, luultavasti myös pisin.

Puolustus
Chinonso Edeh (24, Nigeria, TP-47)
Raudanluja nigerialaistoppari palaa Kemiin. Jos kaudella 2020 teki hyvää työtä Kakkosessa, voisi kuvitella Chinon olevan huippuluokkaa Kolmosessa.

Tiago Goncalves (20, Brasilia, Linense)
Kotimaan perinteitä kunnioittaen taitava ja syöttöpelin osaava toppari.

Keskikenttä
Shane King (22, USA, RIASA)

Raul Fletcher (25, Englanti, RIASA) nopeajalkainen puolustaja.

Kelechi Prince Evo (20, Nigeria)
Nuori nigerialaislahjakkuus käväisi talvella VPS:n testillä pelaten muutaman harjoitusottelun.

Oluwafemi Olubanjo Ajayi (26, Nigeria)
Maanmiestään Evoa kokeneempi peluri nähtiin niinikään Vepsun harjoituspeleissä talvikaudella.

Hyökkäys
Victor Davis (24, USA, Kemi City FC)
Viime kaudella Kemi Cityä edustanut RIASA-kasvatti. Maalitili vielä aukaisematta virallisissa peleissä Suomen kamaralla, mutta jenkki lienee pitelemätön Kolmosen kentillä.

Cedrick Fenelon (22, USA, RIASA)
Tuulennopea laitahyökkääjä RIASA:n kaaderista. Aiheuttavat Davisin kera painajaisia sarjan hitaammille puolustajille.

Tommy Torvikoski (40, Suomi, Övertorneå SK)
Pakko se on uskoa, Rode is back! Seuralegenda kaivoi Copat komerosta ja tikkaa taas laitaa ylös kuin vanha Singeri. Tuleva rooli, pelipaikka ja taso täysi arvoitus. Sanattomaksi ei jää, se on varmaa.

Igor Souza (20, Brasilia, Linense)
Tiagon kanssa Sao Paolon osavaltiosarjoista Kemiin saapunut brassikärki nakutteli harjoituspeleissä maaleja. Toivon mukaan sama tahti jatkuu myös kesän sarjapeleissä. Etenkin brasilialaisten kohdalla on perinteisesti kuultu kliseelausahdus peliesitysten paranemisesta ”kun päästään oikealle nurmelle ja kelit lämpenevät”. Igorin kohdalla tämä voisi toteutuessaan tarkoittaa tuhoisaa jälkeä.

Jesulino Pavel Da Silva (30, Portugali)  Tämä mm. portugalin, espanjan, venäjän ja englannin kieliä puhuva linguisti on myös varsin pätevä hyökkääjä.

Ryan Marcelino (19, USA, RIASA) Las Vegasin tuulennopea laituri

Artem Legostaev (19, Ukraina) Artemilla löytyy taustaa Ukrainan U19 maajoukkue ringistä ja viimeisin seura ollut Zorya Lugansk B

Valmennus

Oleg Eprintsev Velho keittelee jälleen käärmesoppaa. Pelikirja yksinkertainen, mutta tehokas. Ralf Rangnickin tyyliin aluksi myös valmentajan roolissa, mutta myöhemmin pääpaino urheilutoimenjohtajan pestissä.

Juhani Himanka Legendaarinen Hiski palaa kentän laidalle ja kertoo varmasti painavan mielipiteensä pelistä, pelaajista ja välillä tuomareistakin. Kokemusta enemmän kuin sarjan pelaajilla yhteensä.

Aleksei Zhukov Myös kemiläinen pelaajalegenda ”Losa” pelasi urallaan 609 ottelua joista 172 KPT-85 riveissä. Tämä entinen keskikentän taikuri on opiskellut Moskovan yliopistossa itselleen huippututkinnon valmentajana.

Juttu Jani Keinänen

You may also like...

Translate »